Att välja bilder till din hemsida är ett viktigt steg.
Här gäller det också att hålla koll på det juridiska.
För vad betyder egentligen upphovsrätt, copyright, royalty free och fram förallt; är Google Bilder en gratis bildbank?
När du vill använda foton från internet behöver du som användare veta vad som gäller rent juridiskt.
Vi ska först gå igenom några grundläggande begrepp och hur en fotograf arbetar.
Copyright översätts till svenska som upphovsrätt och äganderätt.
Normalt sett så tillhör alltid den så kallade upphovsrätten, den fotograf som tagit bilden.
Det innebär att fotografen har rätt att bestämma över hur bilden används och att fotografen får betalt varje gång bilden används så kallad royalty.
För dig som köpare innebär det rent praktiskt att du behöver avtala med fotografen om exakt var och hur många gånger bilden får publiceras och i vilket sammanhang.
Man kan också avtala “upprepad användningsrätt”, vilket då kostar extra, men då får du använda bilden flera gånger. Observera att du som kund fortfarande bara just har rätt att använda/publicera bilden, själva upphovsrätten ägs fortfarande av fotografen.
Stora bildbyråer med så kallade royaltyfria bilder, jobbar just med en typ av upprepad användningsrätt. Det innebär att när du betalt för bilden en gång i kassan, så får du använda den i princip helt fritt och nästintill obegränsat antal gånger. Bildbyrån kan å andra sidan också sälja bilden till hur många användare som helst, så risken att någon annan använder samma bilder som du kan vara rätt stor.
Ibland ser man texten “lånad bild” under ett foto på nätet. Begreppet är ganska luddigt, för det är svårt att veta vad som ligger bakom frasen rent juridiskt.
“Låna” kan i bästa fall betyda att bloggaren kontaktat fotografen och bett om tillstånd att få använda bilden och skapat ett skriftligt avtal.
I sämsta fall kan det betyda ren “bildstöld”; dvs att bloggaren helt enkelt bara har laddat ner en bild från någon annans hemsida och sedan publicerar den på sin egna.
Man kan dra parallellen att du aldrig skulle “låna” en tavla från ett galleri, företaget skulle aldrig gå med att du helt enkelt hänger tillbaka den när du tröttnat på den.
På samma sätt är det med bilder på internet.
Det finns helt enkelt inget som heter “låna”, utan antingen har man ett avtal eller så har man det inte. Bildstöld kan bli mycket dyrt, eftersom upphovsrättsinnehavaren (fotografen) har rätten på sin sida.
Men hur ska du då göra för att vara säker på att inte göra fel?
1) Du vill ha unika bilder på din verksamhet och personal som du får använda fritt antal gånger i din verksamhet. Kontakta en fotograf och be om offert för fotografering och vilken typ av användningsrätt som ingår. Var tydlig med dina behov och begär gärna in förslag från flera olika fotografer. Skriv avtal.
2) Du vill ha dekorativa bilder till din hemsida som inte måste vara unika. Gå in på en bildbyrå, sök på google efter “stock photography royalty free” så hittar du de flesta stora aktörer. Läs noga igenom bildbankens villkor kring användning.
Observera att Google Bilder (sökfunktion) INTE är en gratis bildbank, utan just enbart en sökfunktion för bilder. Ta alltid reda på vem som äger bilden + skriv avtal, innan du använder den.
3) Du ser en snygg bild på nätet som du gärna vill köpa, men hittar den inte på någon bildbank. Maila hemsidans ägare och fråga vem som tagit bilden och be om kontaktuppgifter. Avtala sedan med fotografen och skriv avtal kring användning och betalning.
4) Utgå från att inga bilder som ligger på nätet är “gratis” eller “fria att använda”, utan ta alltid reda på användningsrättigheter och upphovsman.
Vill du läsa på mer om vad som gäller kring foto och juridik?
Svenska Fotografers Förbund har mycket information samt vanliga frågor och svar, på sin hemsida www.sfoto.se