Känner du att dina fototalanger inte räcker till, eller har du svårt att hitta bra webbsidor där du kan köpa bilder? Och hur fungerar det egentligen med användarrättigheter?
Beroende på vad du vill få ut av dina bilder är det bra att gå igenom vilket alternativ som lämpar sig bäst för dig och ditt företag – fotografera själv, anlita en fotograf eller köpa färdiga bilder.
Det spelar roll vem som fotograferar
Vilka bilder du väljer att använda för att representera och presentera ditt företag är viktigt. Dina bilder speglar ditt företag – de känslor, det budskap eller den information som bilderna förmedlar kommer dina besökare att förknippa med ditt varumärke.
Det finns tre olika alternativ för dig när det kommer till bilder:
- att fotografera själv
- att anlita en fotograf eller
- att köpa färdiga bilder.
Det finns för- och nackdelar med alla alternativen så låt oss gå igenom dem så att du kan välja det alternativ som passar dig bäst.
Fotografera själv
Intresset för fotografering och bilder har vuxit under senare år och många äger idag en mer eller mindre avancerad systemkamera. Tror du att det är priset på kameran som gör en bra fotograf? Då tar du fel.
Har du en kamera hemma – använd den! För att komma igång med ditt fotograferande är ett bra tips att studera bilder som tilltalar dig och fundera över varför du gillar dem och inkludera sedan de egenskaperna i dina egna bilder. Det handlar lika mycket om fotovinkel som stämningen i bilden.
Men oavsett om du är en bra fotograf eller ej finns det ett antal för- och nackdelar med att ta egna bilder.
Fördelar:
- Du äger alla bildrättigheter.
- Du får unika bilder som ingen annan kan använda.
- Bilderna är anpassade till ditt företag.
Nackdelar:
- Det tar tid.
- Det kräver att du är en duktig fotograf …
… eller att du anlitar en kunnig fotograf.
Anlita en fotograf
Väljer du att anlita en fotograf gäller samma för- och nackdelar som om du tar bilderna själv, men du kommer att få betala för fotograferingen och den tid fotografen använder för att redigera dina bilder.
Kanske har du någon i ditt kontaktnät som är eller känner en duktig fotograf? Hör dig för men var noga med att specificera vad du vill få ut av dina bilder. Precis som du har i ditt yrke har fotografer olika expertisområden. Därför är det viktigt att du hittar en fotograf som förstår dig och din vision!
9 Tips om du fotograferar själv:
- Vill du fotografera själv? Då finns det några tips som kan vara bra att tänka på.
- Använd en kamera du “kommer överens med” och kan inställningarna på.
- Prova olika inställningar för att hitta de som passar bäst för varje situation.
- Gå en fotokurs – det behöver inte kosta och du kommer att tjäna på det i längden.
- Använd naturligt ljus. Tänk på att för fotografen är ljuset vad penseln är för målaren.
- Fotografera ditt motiv från samma nivå – undvik alltså fågel- och grodperspektiv.
- Prova att röra dig närmare ditt motiv så att det fyller hela bilden.
- Våga röra dig, flytta på motivet och lägg till eller ta bort detaljer.
- Ha alltid kameran med dig – dina motiv kan dyka upp när du minst anar det; till exempel på ett kundbesök, när du demonstrera din produkt eller när ni ställer ut på en mässa.
Ju fler bilder du tar, ju mer lär du dig och ju bättre blir bilderna! Det är som vanligt – övning ger färdighet.
Köpa bilder
Känner du att du inte har tiden att själv fotografera kan du istället köpa arkivbilder från en bildbyrå. Många av de större bildtjänsterna köper in bilder från fotografer, både generella bilder men lägger också ut specifika beställningar på de fotografer som är knutna till byrån.
Precis som när du fotograferar själv så finns det för- och nackdelar med att köpa färdiga bilder, här är några av dem.
Fördelar:
- Sparar tid.
- Oftast billigare.
Nackdelar:
- Du får användarrättigheter men du är absolut inte ensam om att ha kunna använda bilderna.
- Det kan vara svårt att hitta bilder som stämmer in på ett specifikt budskap och som framhäver den känsla du vill förmedla.
Ett alternativ är att till en början använda köpta bilder och sedan, vart efter du har tid att ta egna bilder, byta ut de köpta bilderna mot egentagna bilder.
Här kan du hitta bilder:
- iStock
- Getty images (svenska)
- Flickr
- Freedigitalphotos.net
- Mostphotos (svenska)
- Fotolia (svenska)
- Unsplash.com (gratis)
Vad menas med royaltyfria bilder?
De flesta av bilderna som du hittar på tjänster som de ovan och liknande erbjuder royaltyfria bilder. Men vad menas egentligen med ett det är royaltyfritt?
Att en bild är royaltyfri innebär att du betalar för filstorleken och inte för användningsområdet. Du betalar en engångskostnad (en licens) för en bild med en specifik storlek och kan sedan fritt använda den hur du vill och under en obegränsad tid.
Du får dock inte sälja bilden vidare men du kan däremot förändra bilden för eget bruk.
Royaltyfria bilder säljs inte exklusivt utan vem som helst kan köpa och använda samma bild. Vissa bildtjänster har emellertid en maxgäns för hur många licenser av samma bild som får säljas. Till exempel kan regeln vara att endast hundra licenser säljs. Efter det är bilden “förbrukad”.
Tänk på! För att få använda någon annans bilder måste du få ett godkännande från den person eller bildbyrå som äger bilden. Begär alltid ett skriftligt godkännande så att du inte får problem i framtiden. Du kan alltså inte bara använda en bild som du hittat på exempelvis Google utan att först be om lov. Konsekvenserna kan bli dyra.
Johanna tipsar: Du missade väl inte mitt förra blogginlägg – Hur får du dina bilder att säga mer än tusen ord? 5 tips för bättre bilder.
//Johanna Bohlin
Community Manager