Hur mycket får du gjort på en dag? Brukar huvudet surra med alla saker som du inte hann med när du går och lägger dig? Som företagare är det mycket som pockar på uppmärksamheten. Det är lätt att bli distraherad. Vi på Heymo vill såklart hjälpa dig att jobba smart. Här har vi sammanställt våra bästa tips så att du kan briljera med att få (rätt) saker gjorda!
Det finns olika metoder för hur du kan organisera ditt arbete så att det blir så effektivt som möjligt. För att undvika att du lägger en massa tid på själva organiserandet har vi satt ihop våra nio bästa tips för hur du kan bli mer effektiv. Så för att vara så effektiva som möjligt kör vi igång
direkt!
1. Välj ett system för din att-göra-lista
Det finns en uppsjö av verktyg du kan välja mellan till din att-göra-lista, både digitala och analoga. Det viktiga är inte vilken du väljer, utan att du väljer det DU gillar bäst och som funkar för dig. Vi på Heymo gillar Asana, Trello och Evernote som digitala verktyg, Bullet Journal är en blandning med snygga anteckningsböcker som grund och vill du köra riktigt klassiskt kan du använda ett excelark eller en schysst anteckningsbok.
Välj ett verktyg som gör det enkelt för dig att skriva ner dina uppgifter, stora som små. Det ska fungera i din vardag, inte i någon annans.
2. Skriv ner allt – i en eller flera listor
Du ska använda ditt verktyg för att skriva ner idéer, actions – allt du behöver komma ihåg. Tänk igenom vad som är viktigast för att ditt företag ska bli en supernova. Vi föreslår två alternativ för att strukturera dina listor:
- En lista med alla uppgifter idéer, återkommande uppgifter, etcetera som du sedan sorterar i olika kategorier (till exempel ”privat”, ”jobb” och så vidare). I “privat-listan” samlar du sådant som du bestämt dig för att göra hemma. En del väljer att samla både privata och jobb-relaterade uppgifter på ett och samma ställe med det är smart att kategorisera dem så att du inte får en påminnelse om att hämta kemtvätten när du sitter på jobbet. Du bestämmer själv dina kategorier och hur du lägger upp det såklart!
- Tre listor som har olika fokus.
a) Att-göra listan. Det är den mest konkreta listan där du samlar cirka tjugo saker du behöver göra den närmaste månaden. Det är uppgifter du måste få gjorda och som du bestämt dig för att göra. Uppgifterna i listan ska vara avgränsade och tydliga, alltså inte ”styra upp företagets bokföring” (man blir ju bara gå och lägga sig direkt när man läser det). Det är för brett och otydligt. Däremot ”sortera kvitton från de senaste två månaderna” är mer konkret och känns enklare att bocka av. Mer om detta senare.b) Projektlistan. I den här listan samlar du alla större projekt som innehåller olika delmoment. Till exempel ”Skapa innehåll för augusti till bloggen”. Här kan du dela in projektet i mindre delar i stil med ”Blogginlägg om höstens inredningstrender” och ”gå igenom kommentarer och svara på frågor”.
c) Drömlistan. Här samlar du alla projekt och idéer som du inte bestämt dig för att göra ännu. Det är här du skriver ner dina drömmar och de stora idéerna för att du inte ska glömma bort dem.
3. Bryt ner, bryt ner, bryt ner!
Detta är superviktigt. Gå igenom varje uppgift på din lista (du behöver inte göra det med Drömlistan) och förtydliga det du behöver göra. Skippa att skriva “Planera marknadsföring”, bryt istället ner varje uppgift till mindre steg som du enkelt kan bocka av. Då minskar du motståndet att göra uppgiften. När du sedan går igenom din lista och ska bocka av uppgifter ska det inte ta en massa tid att klura ut vad det är du EGENTLIGEN ska göra. Du ska kunna ta uppgiften och direkt sätta igång – utan att tänka för mycket.
4. Bränn av de snabba puckarna
Alla saker som du kan göra direkt och har tid att göra, se till att faktiskt GÖRA dem direkt också. En tumregel är att om du kan göra det på mindre än 5 minuter – gör det direkt. Ska du svara på ett mail och det tar mindre än 2 min – gör det direkt! Ja, ni fattar!
5. Se till att ANDRA får det gjort (åt dig)
Om du kan delegera en uppgift, delegera den. Svårare än så är det inte! Många företagare har svårt att delegera, det är trots allt deras företag. Men för att bli mer effektiv måste du lära dig att delegera. Det gör ju att du kan ägna dig åt att ta företaget framåt och inte fastna i dagliga rutinuppgifter som administration och uppföljning.
6. Organisera dina uppgifter efter prioritet
Sätt en prioritet på varje uppgift. Det kan vara så enkelt som att en uppgift är “Högprio” eller ”Lågprio” eller så sätter du en siffra på det, till exempel att en etta är högprioriterat. Om du inte rangordnar dina uppgifter är risken att du alltid börjar med de enklaste och de som du tycker är mer komplicerade hamnar hela tiden längst ner och blir inte gjorda – trots att just de uppgifterna kanske är de allra viktigaste för företaget.
När det är möjligt är det toppen att sätta ett förfallodatum på uppgifter och ställa in en påminnelse så att du inte glömmer. I till exempel Asana som vi skrev om tidigare kan du enkelt göra detta. För en effektivitets-galning är det en dröm 🙂
7. Tänk efter!
Att “bara göra” är bra, men risken är att du gör fel saker. Se till att du går igenom dina uppgifter och funderar kring vad som faktiskt är viktigt för ditt företag. Vad borde ligga högst upp på listan? När du går igenom uppgifterna har du dessutom möjlighet att snabbt hitta de saker som du inte har brutit ner i mindre delar tillräckligt mycket. Om en uppgift är så vagt formulerad att du inte kan sätta igång direkt, då vet du att du måste bryta ner den ÄNNU mer!
8. Boka in veckoavstämningar med dig själv
Gå igenom vad du gjorde föregående vecka, prioritera uppgifter för den kommande veckan, se om du behöver omprioritera någon uppgift och om du behöver justera ditt system på något sätt. Det här är viktigt eftersom du får möjlighet att tänka till och verkligen se till att du får saker gjorda och att du prioriterar rätt uppgifter nästa vecka.
En del vill dessutom ta fem minuter varje morgon och stämma av sin att-göra lista, men om det känns väl ambitiöst, räcker det med en veckoavstämning. Gå igenom vilka uppgifter du kan delegera, är det något som behöver förtydligas och så vidare.
9. Bara GÖR DET!
Välj ut nästa uppgift och sätt igång! Du ska ha ett system som gör det enkelt att välja nästa uppgift. Dina uppgifter är organiserade efter prioritet och placerade i olika kategorier eller listor. Du vet vad du behöver göra och när. Så vad väntar du på? Sätt igång och gör ditt företag ännu bättre!
Vill du få fler tips på hur du blir en grym entreprenör?