Handbollsandan är ett integrationsprojekt som drog igång i Halmstad för cirka 1,5 år sedan och som idag innefattar mer än 200 ungdomar och ett femtontal ungdomsledare.
Handbollsandans mål är att skapa livsglädje för ungdomar som känner att det inte passar in i andra föreningar. Mottot är att ha kul tillsammans och bygga en gemenskap där alla känner sig välkomna!
Ett initiativ som inspirerar
Hemsida24 kom i höstas i kontakt med Handbollsandan som är ett otroligt fint initiativ och som skänker glädje till många ungdomar runt om i både kommunnen och länet.
Den 15 december annordnade Handbollsandan för andra året i rad en handbollscup för ungdomar på högstadiet – Fair Play VM-cup.
Fair Play VM-cup
Första året cupen genomfördes deltog handbollslag från Halmstad kommun men i år var hela länet med vilket inkluderar cirka 1000 ungdomar. Anledningen till att det heter VM-cupen är att varje lag representerar ett land. Barnen får alltså en lagtröja med sitt lags land exempelvis “Uruguay” och det gäller samtliga lag som deltar.
Vi på Hemsida24 tycker detta är ett fantastiskt initiativ och vi bestämde oss för att visa vårt stöd till både initiativtagarna, projektet som sådant och alla härliga ungdomar genom att stå för finansieringen av matchtröjorna.
Fair Play VM-cup genomfördes den 15 december i Halmstad och mer om cupen hittar du på Handbollsandans hemsida.
Vad är Handbollsandan?
Handbollsandan är ett integrationsprojekt med syfte att entusiasmera barn som inte känner att de passar in i det vanliga föreningslivet.
Det hela började med Drotts SM-guld 2013 och att Diego Perez Marne bestämde sig för att ställa skorna på hyllan. Tillsammans med Björn Laid besökte Diego skolorna i Halmstad föratt prata med ungdomarna om intresset för idrott.
Detta mynnade ut i att Handbollsandan startades – där Diego står för handbollen och projektet för andan. Projektet drog igång på allvar i och med höstterminen 2013 för ungdomar på högstadiet.
Vad är viktigast för Handbollsandan?
Många av ungdomarna kommer till Handbollsandan med en tung ryggsäck och en trasslig vardag. Genom att integrera dessa ungdomar och inspirera dem till aktivitet kan de släppa alla problem och bara fokusera på att ha kul, tillsammans.
“Vad som är gemensamt inom ramen för projektet är att handbollen kommer i andra hand. Det klart viktigaste är livsglädjen som ungdomarna får genom att ha kul tillsammans genom att utöva en social och fysisk aktivitet” säger Björn.
Förutom handbollsträningarna genomförs också ledarskapsutbildningar. De ungdomar som väljer att delta på dessa hoppas Björn och Diego ska kunna hjälpa till att driva projektet vidare som tränare och ledare. Målet är att projektet ska bli självförsörjande så att ungdomarna kan driva det på egen hand!
Vem får vara med?
Alla ungdomar som vill och är intresserade är välkomna till Handbollsandan. Som det ser ut idag är träningarna förlagda i Östergård/Andersberg och i Vallås. Där finns det nämligen flest barn som inte hittat till föreningslivet.
Idag har Handbollsandan mer än 200 barn i träning. Träningspassen sköts av Björn och Diego tillsammans med de omkring 15 ungdomsledarna.
Enligt Björn så uppskattar ungdomarna att få träffa varandra genom en fysisk aktivitet. För många är det en av de få stunder de kan glömma allt och bara ha kul.
“Många barn tilltalas inte av att tävla och hela tiden behöva oroa sig kring huruvida man får vara med eller över huvudtaget blir uttagen till ett lag.
Hos oss behöver de inte oroa sig.”
Här kan du läsa mer om Handbollsandan och hur det gick på Fair play VM-cup!
//Johanna Bohlin
Community Manager